Δείτε τι αναφέρει κάτοικος της περιοχής:

“Στην σημερινή βόλτα με το σκύλο μου παραλιακά όπου και διαμένω μόνιμα είδα ότι κάποιος συμπολίτης μας -μάλλον από άγνοια όπως θέλω να πιστεύω- «ψάρεψε» κάποιες όμορφες τσούχτρες και τις άφησε στην προβλήτα.  Τρεις τέτοιες είδα και χθες ζωντανές μέσα στο νερό.”

Μια καλή ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε μερικά πράγματα και να μην κάνουμε τέτοιες βίαιες και λάθος κινήσεις.

Το συγκεκριμένο είδος επισκέπτεται όντως συχνά την περιοχή μας όταν ζεστάνει ο καιρός. Βέβαια είναι συνήθως ζήτημα λίγων ημερών να παρασυρθούν πιο βαθιά καθώς -όπως θα γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν την θάλασσα και την αγαπάνε πραγματικά- η περιοχή μας έχει θαλάσσια ρεύματα και αέρηδες που αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Ονομάζεται Chrysaora hysoscella ή αλλιώς «Μέδουσα Πυξίδα». Όντως η επαφή του δέρματος με τα πλοκάμια της είναι επώδυνη. Η λύση αν μας συμβεί βρίσκεται στο πλύσιμο με το θαλασσινό νερό και στην εφαρμογή ενός μείγματος 50-50% μαγειρικής σόδας και θαλασσινού νερού. Επίσης συνίσταται η απομάκρυνση με μια πλαστική κάρτα των εναπομεινάντων πλοκαμιών και η εφαρμογή παγωμένων επιθεμάτων.

Δεν πρέπει να εφαρμόζεται γλυκό νερό, οινόπνευμα, ξύδι (το οποίο δεν είναι πανάκεια και δεν εφαρμόζεται στα τσιμπήματα όλων των ειδών μέδουσας). Πηγή: Πρώτο Θέμα

Όταν γινόμαστε μάρτυρες παρουσίας μεδουσών στο νερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις βγάζουμε στην παραλία. Οι λόγοι: α) σαπίζουν έξω επειδή έχουν πεθάνει και μυρίζουν άσχημα αποτελώντας υγειονομικό κίνδυνο β) μπορεί κάποιος να τις πατήσει και να βιώσει το τσίμπημα γ) αποτελούν κομμάτι του οικοσυστήματος, υπήρχαν εκεί πριν από εμάς και… δ) δεν μπορούμε να βγάζουμε ό, τι δεν μας αρέσει και μας ενοχλεί κατά βούληση και να το σκοτώνουμε!